A gyerekek és a temetés

< VISSZA
A gyerekek és a temetés
2018.09.12.

Mesék. Mesék a sötét erdőkből. Piroska és a farkas. Hófehérke. Mesék gyerekeknek fájdalomról, küzdelemről, és arról, hogy a jó elnyeri a jutalmát. A rossz pedig meghal. Az élet pedig megy tovább.

A legtöbb mesében valaki meghal. Mi pedig elmeséljük gyermekeinknek. Teljesen természetesen, átéléssel, néha eljátszva, általában este, lefekvés előtt mesélünk. Kitalált történeteket, mert a mese AZ. Kitalált történeteket életről, halálról.

De mi van akkor, ha kilépünk a meséből? Ha igaz történetet mondunk?

Valamiért az nem megy. Valamiért félünk elmesélni gyermekeinknek, hogy volt a csodálatos nagyi, szép, hosszú, boldog élettel. De megöregedett, itthagyott minket.

Mennyivel egyszerűbb mesélni a csúf farkas, és a gonosz mostoha haláláról. Talán épp azért, mert a mesevilág rendje, hogy a jó boldog lesz, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését. A halál büntetés lenne?

Én nem vagyok gyerekpszichiáter, sem pszichológus, és gyászfeldolgozással sem foglalkozom. Sőt, gyerekem sincs.

 De…. 21 éve temetek. És tudom, hogy a gyerek nem hülye. Mindent megért. És érdekes módon mindent elfogad. Nem áll tőle távol a halál, teljesen természetesnek veszi, és megérti a születés-élet-elmúlás körforgását. Persze érez, persze fáj. Minél idősebb, annál jobban. De elfogadja. Nem szabad a “megóvás” érdekében titkolni előle dolgokat. Ő is a család része, és akkor fogja kívülállónak érezni magát, épp akkor fog értelmetlenné válni számára a körforgás, ha ebből a fontos családi dologból, a közös gyászból kirekesszük őt.

Hidd el, ha az ő nyelvén elmondod, hogy mi történt, meg fogja érteni. A történéseket is, és az érzéseidet is. Nem fog értetlenül állni. Igen, lesznek kérdései, amiket fel fog tenni, és amiket fel is kell, hogy tegyen.

Fontos az is, hogy a temetés menetéből se zárd ki. Mond el neki, hogy pontosan mi, és hogy fog történni a temetésig. Mond el, hogy a családban mi a hagyomány, mi a szokás. Ha például a temetés napjáig virrasztotok, akkor meséld el, hogy a sok vendég azért jött, hogy együtt emlékezzenek nagyira. Meg kell, hogy értse, hogy mi történik körülötte. A halál, az elmúlás csak egy dolog. De el kell neki mondani a további történéseket is.

Meséld el neki, hogy mi lesz a temetésen. Hogyan zajlik a szertartás, hogyan zajlik a temetés. Tudnia kell, hogy mi fog rá várni. A temetés lezár egy életet. És lezár egy fejezetet mindenki életében. Ezért fontos, hogy a gyermek is ott legyen, és ő is le tudja zárni.

És nézd meg, hogy hogy fog viselkedni. Egy picit felnőtt lesz, hiszen fontos dolgok tudójává válik, érti, hogy mi történik, és tudja, hogy számítanak rá is. Megtanulja, hogy a jó dolgokat együtt kell ünnepelni, a rosszakat pedig együtt vészelni át. Megtanulja, hogy a család az, ahol számíthatnak egymásra.

 

 

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva