Egyedi búcsúszertartások

< VISSZA
Egyedi búcsúszertartások
2019.03.05.

A legtöbb búcsúszertartás ugyanarra a sablonra épül, függetlenül attól, hogy polgári, vagy egyházi szertartásról beszélünk. Várakozó zene, majd a búcsúztatószöveg, végül a temetés. Az egész szertartásból épp az Elhunyt hiányzik, illetve az Elhunythoz fűződő kapcsolatunk megmutatása. Pedig erről is kellene, hogy szóljon.

Életünkben számos mérföldkő található. Legyen az egy NAGY találkozás, egy esküvő, egy gyermek születése, ballagás. És ide tartozik a temetés is. Hiszen valami véget ért, valami elmúlt. Valakitől elbúcsúzunk. És ez a búcsú egyszeri, megismételhetetlen. Nincs belőle több, nem úgy, mint például egy születésnapnál. És mégis, a születést minden évben meg tudjuk úgy ünnepelni, hogy egyedivé tesszük, a búcsúzásnál ezt mégsem vagyunk képesek megtenni. Pedig halottaink megérdemelnék, és nekünk is könnyebb lenne az elválás, a továbblépés.

A búcsúszertartás és a temetés egyedivé tétele, ha végiggondoljuk nem is olyan nagyon nehéz feladat. Lelkileg az, azonban magában hordozza a megnyugvást is. Mégis mi az, amitől más, amitől tényleg egyedi lehet?

Zene. Minden búcsúszertartás nélkülözhetetlen eleme a zene. A zene, ami végigkíséri életünket, és ott van, segít a nehéz időszakban. Minden élethelyzetünkre van egy dal, melyben magunkra ismerünk. A szertartásokon a zenének két funkciója van. Egyrészről az elbúcsúzás, másrészről az elengedés. Nem kell, hogy egy temetésen végig klasszikus, “temetős” zene legyen. Nyugodtan elkészíthetünk egy összeállítást akár az Elhunyt kedvenc számaiból – hiszen a búcsú végső soron róla szól. A szertartás végén, a ravatalbontásra kiválasztott szám pedig nyugodtan lehet akár az a dal, mely nekünk segít az elengedésben – mert mi jöttünk búcsúzni.

Virág. Álló, görög és dombkoszorúk. Néha sírcsokrok. Általában ezek közül választunk. Pedig a virágosok kreativitása határtalan, nyugodtan bízzuk bennünk, bátran mondjuk el elképzelésünket. Fontos, hogy virág, koszorú típusa illeszkedjen a temetés formájához: egy kétméteres állókoszorú például teljesen felesleges egy fülkébe történő temetésnél, hajós szórásnál pedig ügyeljünk arra, hogy csak lebomló alapanyag kerülhet a folyóba/tóba. És nyúljunk bátran a színekhez, ha az Elhunyt szerette a színes virágokat.

Fotó. Sokan felejtik el, pedig a szertartás fontos eleme a fotó. Talán a legszemélyesebbé ez teszi a szertartást. Ma már minden ravatalozóban, plébánián, hajón van fotóállvány, fényképtartó. Használjuk, tegyünk ki Elhunytunkról egy olyan fotót, melyről valóban Ő néz vissza ránk. Róla szólt, miatta vagyunk ott.

Általánoságban elmondható, hogy ezek a temetésnek azon fő elemei, melyek minden szertartáson megtalálhatóak. Ezeken túlmenően is számos apróság van, mellyel személyessé teető a búcsú – egyeztessen felvételezőjével, mondja el kívánságait bátran.

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva