Sírkövek

< VISSZA
Sírkövek
2019.04.02.

Hazánkban legjellemzőbb sírkőfajták a gránit, a márvány, a mészkő és a műkő. De vajon tudjuk-e, hogy melyik származik?

A gránit nem más, mint a leggyakoribb mélységi magmás kőzet. Neve a latin granum (szemcse) szóból származik. A gránit szemcséinek mérete szerint lehet durvaszemű, középszemű vagy aprószemű. A szemcsék méretét a vulkánokból kiömlő magma kihűlésének sebessége határozza meg: minél lassabban hűl ki, annál nagyobbak a kristályok.

A gránit a földkéreg számottevő részét teszi ki akár egymagában, akár egyéb kristályos palákkal együtt. Magyarországon a legrégibb időre utaló kőzetünk, mely közel 1 milliárd éves, a Keleti-Mecsekben található, a Mórágyi-Geresd-röghegységben.

A gránitot már az őskorban is használták építőkőnek. Napjainkban időtállósága és esztétikussága miatt leginkább sírkőnek, díszítőköveknek, oszlopokban, járdaszegélyeknek, burkolóanyagnak dolgozzák fel.

A márvány olyan kalcitból, dolomitból álló metamorf kőzet, melynek karbonátásvány-tartalma meghaladja az 50%-ot. A tiszta márvány több mint 95%-kot tartalmaz.

Színe a szennyeződések szerint változik, leggyakoribb a mangán-oxid, és a vas-oxid okozta elszíneződés. Létezik vörös, fehér, sárga, kék, fekete, szürke, fehér, carrarai változatban, mintája szerint lehet eres, foltos, vagy felhős. Legértékesebb a hófehér, vagy az egyforma apró szemű márvány, legritkább pedig a sötétvörös és a sárga színű.

A márvány az időtállósága, és változatos színvilága miatt évezredek óta kedvelt anyag. Építőiparban több ezer éve használják, illetve szobrokat is készítenek belőle. A fehér márvány a levegőn gyakran megsárgul, megbarnul, amit a benne kis mennyiségű vasoxid oxidálódása okoz.

A legismertebb hazai márványok a tardosi vörös márvány, vagy a siklósi márvány sárga, rózsa, vörös, fehér és fekete erezettel.

A mészkő jellemzően egyásványos üledékes kőzet, melynek a kalcium-karbonát tartalma minimum 90%. A fennmaradó 10% kvarc, kova, agyag, dolomit. Ahogy nő a mészkő dolomittartalma, úgy alakul a mészkő fokozatosan dolomittá.

Színe anyagi összetételétől függ. A tiszta mészkő fehér, a szürkés árnyalatot az agyag vagy valami szerves anyag okozza. A sok szerves anyagot tartalmazó mészkő fekete, de gyakori a sárga, vörös és barna színű mészkő is. Felhasználásában megkülönböztethetünk puha, és forrásvizi kemény mészkövet is. Ez utóbbi a megfelelő a sírkőnek.

A leggyakoribb sírkőtípus egy mesterséges kő, a műkő. Az 1770-es években "találta fel" Elinor Coade – ez volt a Coade-kő, amely nem volt más, mint egy kiégetett kerámia.

Manapság cement alapú műkövet gyártanak, ami kőport, kőzúzalékot tartalmaz egy erős cementtel kötésben, és ezt különböző adalékanyagokkal erősítik meg. A fagyállóság és a nagyobb kopásállóság miatt általában tömörítik: vagy géppel préselik és gyorsszárítóban szárítják, vagy sablonba töltve ún. rázóasztalon szárad. Sírkőre, szabadtéri burkolásra használják a legtöbbször, színe fehér, szürkésfehés, felülete pedig a durván csiszolttól egészen a fényezettig terjedhet.

 

 

 

 

 

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva