Sírgondozás

< VISSZA
Sírgondozás
2019.04.09.

Tavasz van. Általában ilyenkor szoktuk a kertet rendbetenni. Temetőkertjeinket is. A kő nélküli, fedetlen, vagy félig nyitott sírokat rendbe tesszük, kigazoljuk, virágokat ültetünk rá.

De milyen növényt is ültessünk?

A virágok, egyéb növények kiválasztásánál fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy mennyi időnk lesz kijárni a sírhoz. Tudjuk-e locsolni? Mennyi törődést igényel az ültetett növény? Milyen a sír elhelyezkedése? Van-e mellette árnyékot adó fa, vagy egész nyáron süti a nap?

A fagyérzékeny növények, az egy- vagy kétnyáriak inkább a félárnyékosabb helyeket szeretik. Rendszeres öntözést igényelnek, és picit megsínylik a napos, szárazabb időszakot. Ha van lehetőségünk arra, hogy a nyári melegben hetente akár háromszor kijárjunk a temetőbe, és a sír félig árnyékos helyen van, nyugodtan ültethetünk bojtocskát, bíborkát, mézvirágot, bársonyvirágot, hamvaskát, rézvirágot, pocsinrózsát, begóniát, rézvirágot, jégvirágot, díszcsalánt, de árvácskát vagy százszorszépet is.

Napon lévő sírra a cserjék és évelők közül szépen megmarad a krizantém, a bazsarózsa, az őszirózsa, az örökzöld orbáncfű, a rózsa, a bugás lángvirág.

Árnyékban lévő sírhelyekre inkább nefelejcset, hortenziát, tűzesőt, árnyékliliomot ültessünk.

Kifejezetten napos helyen lévő sírra, a gondozást nem nagyon igénylő örökzöld növények közül tökéletes választás a boróka (henye vagy nehézszagú), a levendula, a zöld ciprus, a párnás törpefenyő, a kövirózsa, a zsálya, vagy a japán kecskerágó.

A félárnyékos helyet kedvelő örökzöldek közül választhatjuk a borbolyákot, a varjúhájat, a cserjés pimpót, a hamisciprust, de akár az örökzöld madárbirseket is.

Kimondottan árnyékot kedvelő örökzöld pedig a borostyán, a mahónia, a japán kövérke.

Ne tévesszük azonban szem elől azt sem, hogy egy sírhelynek nyugalmat, békességet kell árasztania. Próbáljunk ezért színben és formában passzoló növényeket választani. A növények megfelelő gondozása pedig egész évben az ápoltságot, a törődést, és az el nem múló szeretetet sugallja.

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva