Az utolsó áldozat - 301-es parcella

< VISSZA
Az utolsó áldozat - 301-es parcella
2019.05.10.

301-es parcella.

 

Bárhol, bárkinek ezt mondod, mindenki tudni fogja, hogy miről, és kikről van szó. Talán az egyetlen olyan temetőrész, ami fogalommá vált, és nagyjából mindenkinek Nagy Imre jut eszébe.

 

Ugyanakkor rajta kívül számos személy nyugvóhelye. Egy részüket ismerjük, egy részük neve pedig a feledés homályába veszett. Egyenparcella, egyforma kopjafákkal. De mind ugyanazt szimbolizálja.

 

Mind a mai napig nem egészen egyértelmű, hogy kit, mikor, milyen név alatt, és pontosan hogyan temettek el. De azt tudjuk, hogy a megtorlás utolsó áldozatát 1961. augusztus 26-án végezték ki. Ő Nickelsburg László, a Baross téri felkelőcsoport parancsnoka volt.

 

Zsidó családból származott, édesanyját és testvéreit a holokauszt során végezték ki. Ő maga munkaszolgálatos volt, 1944-ben megszökött, majd a háború végéig bujkált. Meggyőződéses kommunista volt, többször lett sztahanovista élmunkás. Ennek ellenére 1956. október 26-án mégis csatlakozott a Keleti pályaudvar környékét ellenőrző csoporthoz, melynek előbb meghatározó alakja, majd vezetője lett. Múltja miatt kicsit gyanakvással fogadták ugyan, de mivel érezhető volt valós elégedetlensége, tekintélyt tudott magának kivívni.

 

Október 30-án részt vett a Köztársaság téri pártház ostromában, október 31-én pedig csapatával együtt csatlakozott a nemzetőrséghez. November 4-én a szovjet intervenció során számolták fel a Baross téri csoportot. Utána mentőápolóként dolgozott, megsebesült, és otthon lábadozott. December 2-án többek biztatására Bécsbe utazott, de mivel csak 2 hónapos tartózkodásra kapott engedélyt, segélyt pedig nem, így miután pénze elfogyott, hazatért.

 

December 14-én tartoztatták le, de 21-én el is engedték. 1957. február 11-én újból letartoztatták, a nyomozást ellene csak július 10-én zárták le. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

 

1959. novemberében új nyomozást indítottak ellene, melynek eredményeként 1960. június 21-én perújítást rendeltek el. Július 15-én ítélték halálra, és 1961. augusztus 26-án kivégezték.

Ő volt az 1956-os forradalom és szabadságharc utolsó áldozata.

 

 

Fotó: Berki Zsolt

 

© Copyright 2019 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva