Polgári búcsúztatás

< VISSZA
Polgári búcsúztatás
2019.05.14.

A búcsúszertartás, ha nem közvetlenül a család búcsúztat, általában vagy egyházi, vagy polgári szertartás szerint történik.

 

Az egyházi szertartás, főleg a katolikus, kifejezetten az egyházi liturgia alapján történik. A polgári búcsúztatás ezzel szemben tényleg az elhunytról. Versekkel, idézetekkel tűzdelve mutatja be az elhunyt életútját úgy, ahogy a család ezt szeretné hallani.

 

Ahhoz, hogy a polgári búcsúztatás valóban személyes legyen, tényleg minden elhangozzon, ami számunkra, és az elhunyt számára is fontos, adunk pár szempontot, amit érdemes átgondolni már az előtt, hogy egyeztetnék a búcsúztatóval. Akár egy üres lapra, egyfajta sorvezetőként le is írhatjuk, ezzel is megkönnyítve egyrészt a búcsúztató dolgát, másrészt így áttekintve mi is jobban át tudjuk látni és gondolni, hogy mi az, amit esetleg kihagytunk.

 

  • Személyes adatok: természetesen az első és legfontosabb, amit rögzíteni kell, az az elhunyt neve, születési és elhalálozási helye, ideje, a temetés módja, helye és ideje.

 

  • Gyermekkor: itt említünk meg minden olyan adatot, ami a szülőkkel, testvérekkel, közvetlen családdal kapcsolatos: események, kapcsolatok, iskolák.

 

  • Felnőtt élet: itt a felnőttkor eseményeire emlékezünk: középiskolai évek, egyetem, munkaszerzés, munkahelyek, szakmai pályafutás. Ide tartoznak a barátságok, házasság, család, valamint itt részletezzük az elhunyt tulajdonságait is, azt, hogy milyen volt: csendes vagy aktív társasági életet élt, közvetlen vagy inkább visszahúzódó, és minden egyéb személyes tulajdonsága. Közös kirándulások, családi rendezvények, gyermekeivel való kapcsolatát is itt említhetjük meg.

 

  • Hobbik, kedvelt időtöltések: fontos megemlékezni azokról a cselekvésekről, mely a munkán és a családi életen kívül fontosak voltak az elhunyt számára: színház, sport, zene, horgászat, stb.

 

  • Nyugdíjas évek: a búcsúbeszéd az elhunyt nyugdíjas éveinek bemutatásával folytatódik: hogyan változott a kapcsolata a családhoz, unokák születése, stb.

 

  • Halálának körülményei: amennyire a hozzátartozók gondolják, csak annyira szükséges részletezni ezt a szekciót: elhalálozás oka, esetlegesen a hosszas betegség viselése.

 

  • A búcsúbeszédet azoknak a személyeknek a felsorolásával zárjuk, akik búcsúznak az elhunyttól.
  •  

Minden ember más, így minden búcsúztatás is más. A fenti felsorolást tényleg csak egyfajta sorvezetőként szántuk, bárhol, bármely témában el lehet térni tőle, sőt, el is kell, ha a hozzátartozó úgy ítéli meg.

 

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva