A barbadosi mozgó koporsók rejtélye

< VISSZA
A barbadosi mozgó koporsók rejtélye
2019.05.21.

A barbadosi mozgó koporsók hátborzongató története mindmáig a megoldatlan rejtélyek közé tartozik.

A történet egy lebetonozott koralltömbökből épült kriptában „játszódik”, melyet James Elliott építtetett, azonban ő nem temetkezett oda. Az oda temetettek koporsói azonban időről időre elmozdulnak, különböző helyzeteket vesznek fel, melyre mind a mai napig nincs magyarázat.

De nézzük a sztorit!

1807-ben Thomas Chase vásárolta meg a kriptát a barbadosi temetőben.

Chase durva, könyörtelen és lobbanékony ember hírében állt, nem igazán szívlelték a környékbeliek. Katonaember volt, ezredes. Rabszolgái rettegtek tőle, de saját családjával sem bánt kesztyűs kézzel.

A családi sírbolt használatára nem igazán kellett sokat várni. Még ebben az évben elhunyt Mrs. Thomasina Goddart. Egyes elbeszélések szerint a hölgy rokona volt Chase-nek, de ez már a feledés homályába tűnt. Természetes halála volt, koporsója elsőként került a kriptába. A rokonságot azonban megkérdőjelezi, hogy míg a későbbiekben a Chase-család halottjait ólommal bélelt koporsóba helyezték, addig Mrs. Goddart-ot fakoporsóban temették.

1808-ban meghalt Mary Anna Chase, Thomas Chase 2 éves lánya. Az első Chase, aki ebbe a kriptába került eltemetésre. Halálának oka nem derült ki, bár tény, hogy ez időben nem ritka jelenség a gyermekhalandóság. Eltemették, s a kriptát cementtel lepecsételték.

1812-ben meghalt Dorcas Chase, Thomas Chase 17 éves lánya. A legenda szerint nem bírta apja kitöréseit elviselni, és szó szerint halálra éheztette magát. Ólommal bélelt koporsóját alulra helyezték, húga koporsóját pedig rátették, Mrs. Goddard sima fakoporsója mellé. A sírbolt ismét lezárásra került.

1812-ben, Dorcas halála után pár héttel meghalt Thomas Chase. Amikor kinyitották a kriptát, hogy a közel 120 kg-os koporsót eltemessék Chase lányai mellé, a tömeg egy emberként kiáltott fel: Mary Anna koporsója ugyanis a fal mellett, ráadásul fejjel lefelé helyezkedett el. A megrökönyödött néger rabszolgák a helyükre tették a koporsókat, a lányokét ismét egymásra Chase koporsóját pedig melléjük.

1816-ban történt a következő temetés. A 11 éves Charles Brewster Ames halt meg, aki a legnagyobb valószínűség szerint az új birtokos gyermeke lehetett. Koporsójának a sírba helyezése előtt ismét rendet kellett tenni, ugyanis a bent lévő koporsók össze-vissza helyezkedtek el, mintha valaki csak úgy szétdobálta volna őket. Megvizsgálták a kriptát mindenhogyan, de behatolásnak semmi nyomát nem találták. Újra elrendezték hát őket, de most Chase és Dorcas koporsója kerültek alulra, Charles és Mary Anne pedig rájuk.

Ugyanebben az évben elhunyt Charles apja, Samuel Brewter is. Az ő temetésére hatalmas tömeg gyűlt össze: nem igazán a tisztelet lerovása volt a cél, az emberek inkább kíváncsiak voltak arra, hogy vajon történt-e valami „mozgolódás” a kriptában. És a tömeg nem csalódott. A koporsók szétdobálva, Mrs. Goddard fakoporsója széttörve. Újabb kutatás következett, de sem időszakos vízér, sem titkos ajtó, sem behatolás nyoma nem volt található. A kriptát pár évre megint lezárták.

1819-ben Thomasina Clarke temetésére gyűlt össze mindenki. Nem található semmi adat arról, hogy ő ki volt, azonban temetésére Sir Stapleton Cotton, Barbados egykori kormányzója is elment. Az ekkorra már hagyománnyá váló koporsó-rendrakás után a kormányzó személyesen vizsgálta át a kriptát, eredménytelenül. Ellenben azt az utasítást adta, hogy finom homokkal szórják fel a talajt, majd ő maga pecsételte le a kripta bejáratát.

Ezt követően folyamatosan figyelték a kriptát. 1820-ban a kormányzó úgy döntött, hogy felnyittatja. Az oka az volt, hogy állandó hangok szűrődtek ki a kriptából, miközben a pecsét és a bejárat teljesen sértetlen volt.

Fél Barbados összegyűlt a kripta nyitásának napján, amit szó szerint síri csendben kezdtek el. A nyitást csikorgó hangok kísérték az odasereglett borzongani vágyók legnagyobb elégedettségére. A hangot Thomas Chase koporsója adta ki, ami a bejárati ajtónak volt támasztva. Mary Anne koporsója láthatóan úgy csapódott a falhoz, hogy egy darab ki is tört belőle, Dorcas koporsója felnyílt, melyből csonttá aszott karja lógott ki, és a többi koporsó is erősen megviselt állapotban volt. A leszórt homokban azonban kizárólag a koporsó nyomai voltak találhatóak, emberi tevékenységre utaló jel nem.

A kormányzó azonnal elrendelte a holtak áthelyezését másik kriptába, ezt kiürítették, és lezárták. Azóta is üresen áll.

A mozgó koporsók nem csak Barbadoson voltak jelen a történelem során. Jegyeztek fel eseteket a XVIII. században Bury St. Edmunds-nál, a XIX. században Stamford mellől, de a Balti-tengeren található Saaremaa-szigetén is volt rá precedens. A jelenség titka sehol nem derült ki, de a helyiek szerint a magyarázat egyértelmű: a holtak nem tudtak azokban a kriptákban nyugodni.

 

(p.s. a kép illusztráció)

© Copyright 2019 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva