Új temetkezési mód?

< VISSZA
Új temetkezési mód?
2019.05.27.

Elég régóta cikkeznek már a teljesen „környezettudatos” temetkezési módról, azonban úgy tűnik, hogy ez most valósággá vált.

A koporsós temetkezés és a hamvasztás mellett az elmúlt 10 év folyamatos fejlesztését követően a világon először Washingtonban engedélyezték az elhunytak komposztálását.

 

De pontosan mit is jelent ez?

 

Washingtonban a múlt héten hatályba lépett törvény értelmében az emberek dönthetnek úgy, hogy halálukat követően komposztálják testüket azért, hogy az így keletkező földet kertészkedésre használják.

"A rekompozitálás alternatívája a bebalzsamozásnak, a temetésnek és a hamvasztásnak, természetes, biztonságos és fenntartható eljárás, amely csökkentheti a karbonkibocsátást, és a földhasználat számára is fontos" – foglalta össze a törvény jelentőségét Katrina Spade, a Recompose nevű seattle-i cég alapítója, amely elsőként nyújtja ezt a szolgáltatást. (hvg.hu)

Az eljárás kidolgozásában a Washingtoni Egyetem is részt vett, a klinikai teszteket is itt végezték. A technológia alapja ugyanaz az eljárás, amit hosszú évtizedek óta az amerikai farmokon elhullott állatok esetében is alkalmaznak: egy acéltartályban helyezik el a holttestet, melyet szalmával, lucernával és sima faforgáccsal bélelnek ki. A lezárással olyan környezetet tudnak teremteni, mely kedvez a meleget szerető baktériumoknak és mikrobáknak ahhoz, hogy a testet teljesen lebontsák.

E temetkezés áráról még nincs információnk. És a jövő titka az is, hogy vajon Spade tényleg konkurenciát tud-e teremteni a hagyományos és hamvasztásos temetkezésnek, mely Amerikában közel 20 milliárd dolláros iparág. S hogy hozzánk mikor ér el? Az itthoni temetkezési hagyományokat tekintve valószínűleg hosszú évtizedek kellenek ahhoz, hogy egy újfajta temetési mód bevezethetővé váljon.

© Copyright 2019 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva