Koporsós temetésekről

< VISSZA
Koporsós temetésekről
2019.07.05.

Bár a magyar kultúrához a koporsós temetés tartozik, mégis, a temetési árak alakulása miatt egyre többen a hamvasztást választják.

 

Mit kell tudnunk, ha a koporsós temetés mellett döntünk?

 

Budapesten az Angeli úti valamint Tamás utcai köztemető kivételével mindegyik köztemetőben van lehetőség koporsós temetésre. A Fiumei úti Sírkert új koporsós sírhelyet kizárólag az 58-as parcellában jelöl ki.

 

Koporsós sírhelyek közül választhatunk szimpla vagy dupla sírhelyet, valamint van lehetőség kriptahely megváltására, és kiépítésére. A szimpla sírhelybe 25 éven belül 2 koporsó, a dupla sírhelybe ezen időszakon belül 4 koporsó helyezhető. A sírhelyeket első betemetéskor 25 évre meg kell váltani, ez alól a jogszabály nem ad felmentést. Ugyanez igaz arra, hogy meglévő koporsós sírhelyre történő koporsós rátemetésnél az újabb koporsónak is biztosítani kell a 25 év porladási időt: pótdíjat kell fizetni a kieső időszakra.

 

Urna koporsós sírhelyre betemethető, ez a lejárati időt nem hosszabbítja meg, tehát külön sírhely pótdíjat sem kell fizetni.

 

Meglévő sírnál fontos tudnunk, hogy ki a sírhely rendelkezője, hiszen a temetéshez mindenképp fog kelleni az ő engedélye.

 

Milyen kellékeket kell választanunk?

 

Koporsók többféle anyagból színben, formában és méretben kaphatóak. A méret tekintetében mindig egyeztessünk a temetkezési szolgáltató felvételezőjével, adjunk az Elhunytról lehetőleg pontos adatokat. A koporsók ára viszonylag széles skálán mozog, így biztos, hogy ki fogjuk tudni választani a legmegfelelőbbet.

 

Ne feledkezzünk meg a koporsó feliratáról sem! Az Elhunyt neve, valamint életkora szerepel rajta. Mindig kérdéses, hogy pontosan milyen életkort kell írni: általánosságban azt szoktuk javasolni, hogy azt, amit az Elhunyt a legutóbb betöltött.

 

Rögfogónak hívják azt a paplanszerű takarót, melyet a koporsóra helyeznek annak leengedésekor. Célja csupán annyi, hogy tompítsa a koporsóra hulló földrögök fájó hangját.

 

Sírjelzőt, és táblát is szükséges választanunk. Egyházi temetésnél általában a keresztet, minden egyéb temetésnél a fejfát szoktuk javasolni, de természetesen ez nem mérvadó. Érdemes jobb minőségűt választani, hiszen a temetést követő 1 éven belül a földmozgások miatt nem javasolt síremlék állítása, visszaállítása.

 

Koporsós temetésnél szokás a koszorú mellé úgynevezett koporsódíszt is választani. Ez a koporsó tetején lesz elhelyezve, és a koporsóval együtt engedik a sírba.

 

Egy temetés kapcsán rengeteg kérdés felmerül Önben, tudjuk jól. Forduljon bizalommal hozzánk, és teljeskörű, megnyugtató válaszokat kap tőlünk.

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva