Hogyan készüljünk fel Halottak Napjára?

< VISSZA
Hogyan készüljünk fel Halottak Napjára?
2019.09.05.

Talán még korai lehet ez a cikk, hiszen épphogy szeptember közepe van, de nem árt időben felkészíteni sem magunkat, sem sírjainkat. A Halottak Napja az emlékezésről szól, nem pedig a kapkodásról.

 

Ha műkő sírunk van, és aktuális a tisztítás, rendbehozatal, még intézkedjünk róla szeptemberben. A sírkövesek iszonyú mennyiségű megrendelést kapnak ebben az időszakban, gondoskodjunk róla időben, hogy még biztosan el tudja vállalni.

Sajnos a tisztítási, felújítási munkákat az időjárás is befolyásolja, ami még erősebben követeli a mielőbbi munkavégzést.

Ne felejtsük el megnézni a sírfeliratokat sem, ha szükséges, festessük át.

Keretes sír esetében gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű földről, pótoljuk, ha szükséges. Lassan az őszi-téli növényeket is beültethetjük.

Ellenőrizzük a vázák, vázabetétek állapotát. Ha kevés, gondoskodjunk arról, hogy minden emlékező el tudja majd helyezni a hozott virágot.

Figyeljük az időjárást. Ha nagyon esős időszakot jósolnak, akkor kerüljük inkább a drót alapú koszorúkat. A drót rozsdásodása nyomot hagyhat a sírkövön, amit nagyon nehéz eltüntetni. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, óvjuk a követ nejlonnal.

Halottak Napja előtt pár nappal tegyük rendbe a sír környékét.

Ha egyedi igényünk van a koszorúval, csokorral kapcsolatban, inkább rendeljük meg.

Időben tájékozódjunk a temetők rendkívüli nyitva tartásáról.

Tájékozódjunk, főleg Budapesten, a gépkocsival történő behajtási rend változásáról, valamint a környező BKK járatok esetleges eltereléséről.

A mécses és virág mellé ne felejtsünk el gyufát eltenni.

Inkább zárt mécsest vásároljunk, lehetőleg kerüljük a nyílt lángú gyertyákat.

Hamar sötétedik, és a temetők este a gyertyafényben valóban gyönyörűek. Azonban a biztonság kedvéért legyen nálunk elemlámpa, ne szenvedjünk balesetet egy parcella közepén.

Ne vigyünk a temetőbe semmit, amire nincs szükség. Ne legyen nálunk érték. Az autót minden esetben zárjuk be.

Érdeklődjünk a temetők üzemeltetőiknél, hogy szerveznek-e valamilyen megemlékezést.

Ha aktuális a sírhely újraváltása, vagy bármi kérdésünk felmerül, inkább várjunk vele. A temető irodák leterheltsége Mindenszentek után drasztikusan csökken, így gyorsabban el tudjuk intézni dolgainkat.

 

Emlékezzünk méltósággal, tisztelettel.

 

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva