Haza szeretném vinni az urnát

< VISSZA
Haza szeretném vinni az urnát
2018.08.20.

Számos alkalommal még mindig úgy hívnak fel, hogy Elhunyt Hozzátartozójuk hamvasztását szeretnék kérni, és szeretnék az urnát hazavinni - lehet?

Igen, változatlanul lehet. Tény, hogy egy időben elég sokat cikkeztek arról, hogy nem szabad az urnát hazavinni, de az urnakiadás betiltása nem következett be. Picit ugyan szigorították, és kicsit bonyolultnak tűnik első hallásra, de egyébként nem az.

Induljunk ki abból, hogy ha valaki temetési helye után érdeklődünk, akkor általában az érintett település temetőjét hívjuk fel. Abban az esetben, ha nem történt temetői elhelyezés, a temető üzemeltetője nem fog tudni kérdésünkre választ adni. Ennek kiküszöbölése érdekében került módosításra a temetkezési törvény, az alábbiak szerint:

Ha az Elhunyt hamvait tartalmazó urnát nem annak a településnek a köztemetőjében kívánjuk eltemetni, ahol az Elhunyt bejelentett állandó lakcíme volt, hanem mondjuk plébánián, vagy más település temetőjében, akkor a temetkezési szolgáltató részére át kell adni a plébánia vagy a más település temetőjének úgynevezett befogadó nyilatkozatát (ezt akár a temetkezési szolgáltató is bekérheti). Ezt a nyilatkozatot a szolgáltató megküldi a lakcím szerinti köztemető üzemeltetőjének, így ha érdeklődnek az Elhunyt temetési helye után, akkor az üzemeltető fog tudni felvilágosítást adni.

Ha az urnát haza szeretnénk vinni, vagy a hamvakat valahol szétszórni, azt két módon tehetjük meg:

1) amennyiben az Elhunyt ezt kérte, akkor csatolni kell ennek az igazolását

vagy

2) az urnakiadás megrendelőjének nyilatkoznia kell arról, hogy hol fogja tárolni az urnát, és nyilatkoznia kell arról is, hogy az urnát a kegyeleti szempontoknak megfelelően tárolja, és biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét.

A fenti irat valamelyikét szintén a temetkezési szolgáltató részére kell átadni, aki azt továbbítja az Elhunyt lakcíme szerinti köztemető üzemeltetőjének.

Fontos tudnunk, hogy urna bármely olyan ingatlanon elhelyezhető (illetve a hamvak szétszórhatóak), ahol a tulajdonos vagy a kezelő ehhez hozzájárul.

Amennyiben az Elhunytat temetőben, plébánián helyezzük el, és hamvaiból csak egy kis emlékurnát vagy kegyeleti ékszert viszünk haza, arra e fenti szabályozás értelmeszerűen nem vonatkozik.

Láthatjuk, hogy igazából gyakorlatilag változás nincs, mindössze tájékoztatni kell az érintett temető üzemeltetőjét arról, hogy hol helyezzük el az urnát.

 

© Copyright 2021 Menefrisz Temetkezés - Minden jog fenntartva